Как национализмът в Китай удари Nike, Adidas

Франсин Лакуа, Дзиншан Хун, Bloomberg

11:11 | 17 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

1,4 милиарда китайски потребители някога се считаха за неразработена златна мина за западните марки, заради нарастващите им приходи, които да дадат тласък на растежа на компании като Nike и Nestle. Днес те се превръщат в нарастващ проблем, тъй като някои китайски потребители все повече се държат като проводници на политическите идеи на Пекин. Продажбите на всички западни марки са се сринали за последните 12 месеца, след като китайските потребители все по-често демонстрират патриотизма си, купувайки местни марки. Нашият репортер Дзиншан Хун е в Хонконг и трябва да я поздравим за чудесния анализ на явлението. Как надигащият се национализъм води до промяна в поведението на потребителите?

Разполагаме с ексклузивни данни за продажбите през интернет платформите в Китай през последните 4 години. От тях научаваме, че бойкотът наблюдаван през изминалата година, като този от 21 март срещу западните марки, които отказаха да използват памук от Синдзян, вреди на тяхното представяне в дългосрочен план. Това се забелязва и през настоящата 2022. Това е явление, което много анализатори не предвидиха в началото на кризата, но ще продължим да виждаме последиците от него и занапред.

Само при спортните стоки ли е така? Какво става с другите продукти?

Анализът ни включва много други категории. Спортните стоки са в центъра на историята, защото при тях развитието е най-интересно. Преди това, Nike и Adidas доминираха повече от три години в този сектор и изведнъж настъпи кризата заради Синдзян и те бяха изпреварени от китайски марки като Anta и Li-Ning, които освен това вече предлагат по-добри продукти и имат по-добър маркетинг насочен към китайските потребители.

Иначе ние разглеждаме и козметичната индустрия, бебешките храни, безалкохолните напитки и конфекцията. И там навсякъде се забелязва същата тенденция – все повече потребители избират националните марки. Това, което наблюдаваме е много интересен феномен, чийто мащаб не предвиждахме в началото на нашия проект.