Boeing продаде онлайн части за $2 млрд

Тед Колбърт, президент на Boeing Global Services

19:00 | 15 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Как изглеждат поръчките? Имаше известни проблеми с доставките, транспорта и логистиката. Хората поръчват над нуждите си в добри времена и се отказват в по-лоши времена. Сега бавно се нормализират нещата и с това хората може би вече поръчват твърде много самолети, така ли е?

На пазара на конвертирани карго самолети последният анализ на ICAO показва 7% ръст на търсенето на въздушно карго в сравнението с предпандемичните нива.

Има други анализи, които показват, че след 2040г ще има 70% ръст в търсенето на пазара на карго самолети.

Това е голяма цифра и ние ще следим внимателно клиентите си по въпроса, за да се опитаме да намалим риска от свръхкапацитет и свръхпроизводство.

В момента обаче търсенето е доста голямо.

Както казах, добавихме няколко линии – имаме 7 линии за конвертиране на 737 в товарни и 5 за 767. Сега преговаряме за евентуално добавяне на още.

Така че беклогът е силен и очевидно с развитието на електронната търговия това ще води карго полетите. Ние ще следваме сигналите за търсенето.

В момента вие също изпитвате недостиг на чипове по цялата верига на доставка. Как се отразява това на компания като Boeing?

В момента и ние следим недостига на чипове, също като всички останали индустрии. За момента не ни се отразява съществено, защото ние държим доста значителни инвентари от такива компоненти. Ние сме бизнес с дълъг цикъл, така че не се движим както останалите индустрии. Но също забелязваме натрупване на търсенето заради пандемията.

Така че това компонент, който следим. Следваме лидерите във веригите на доставка, но в момента мислим, че въпросът не е проблем за нас.

Ако говорим за търсенето в Азия спрямо САЩ и Европа – как се развива?Пазарът следим като цяло от гледна точка на услугите.

Според нас това е пазар за 3,2 трлн долара за 10г.

Азиатският пазар е за 500 млрд долара от общия и около 7% от него е в сегмента на поддръжка и ремонтна дейност, но и дигиталният сегмент също расте много бързо.

Обявихме, че миналата година продадохме онлайн части за 2 млрд долара по света и това показва, че пазарът се завръща и хората купуват, защото има силно търсене, което го виждаме и в Азия.