IEA: Толкова скъп петрол е риск за икономическия ръст

Торил Бозони, директор „Пазари“ в International Energy Agency

16:30 | 11 февруари 2022
Обновен: 18:25 | 11 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Дали призивът на агенцията към Саудитска Арабия да увеличи производството е, за да може да се компенсира невъзможността някои други членове на ОПЕК+ да го направят?

От днешния доклад става ясно, че петролният пазар е силно затегнат. Цената на петрола продължава да расте и вече достига притеснителни за потребителите нива по света.

Цените на суровия петрол, цените на петролните продукти, цените на дребно стигнаха 7 годишен връх. А толкова високи цени предизвикват инфлация и са риск за икономическия растеж.

Те не са в интерес на потребителите, но не са и в интерес на производителите.

Според нас, някои членове на ОПЕК+ могат да увеличат капацитета си. Ако продължим да наблюдаваме силен ръст на търсенето през 2022, каквито са и очакванията ни, то може би има място за промяна в увеличаването на производството.

Наистина ли само Саудитска Арабия може да увеличи производството си в този момент? Какво очаквате от ОПЕК+ в началото на март?

ОПЕК+ постепенно възстановяваха производството си през 2021 и през януари увеличиха добивите си, но не и с повече отколкото бяха казали. През януари общото производство беше с 900 хиляди барела дневно под целта.

Продължаващото слабо производство оставя пазара с дневен недостиг от 300 милиона барела и това е една от причините за много ниските нива на запасите.

Резервният капацитет основно се поддържа от Саудитска Арабия, но ОАЕ и други производители от ОПЕК+ също разполагат с капацитет, и все пак основно страните от Близкия Изток са тези които разполагат с резервен капацитет.