Единственият скиор от Индия

12:30 | 7 февруари 2022
Обновен: 16:25 | 7 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Алпийският скиор Ариф Кан е единственият индийски спортист, който се квалифицира и се състезава на зимната олимпиада в Пекин.

"Представлявам цялото население на страната ни от 1.5 млрд на най-големите игри в света – олимпийските.", казва той.

Спортистът в центъра на вниманието.

31 годишният скиор е също и първият индийски спортист, спечелил място в две различни събития – слалом и гигантски слалом.

Ариф започва да кара ски на 4 години в Гулмарг, град в щата Джану, Кашмир, където баща му управлява магазин за ски оборудване.

Той разказва, че започнаал да кара ски през 1994 заради баща си. "Той ме въведе в спорта. Четири години след като съм се родил, той ме въведе в този спорт, тъй като много искал да се заминавам с него. И от тогава не съм поглеждал назад. Постоянно тренирах и имах високи цели".

Той започва да се състезава като скиор, когато е на 10 и печели първия си златен медал на 12 на националното първенство на Индия.

От тогава е участвал в над 127 международни ски състезания, включително и четири световни шампионата.

Но проблем за Ариф е финансирането.

Преди зимната олимпиада през 2018 в Пхенян той трябва да прибегне до публично финансиране, за да тренира и да покрива разходите си. Не успява да събере средства и не заминава.

"2018 беше малко сложна, защото трябваше да тренирам от рано и да пътувам за състезанията навреме, но не успяхме, защото федерацията не осигури финансиране навреме, а у нас зависим от туризма. Така печелим парите си. Но през онези години ситуацията в Кашмир беше трудна. Не успяхме да съберем средствата чрез публичното финансиране, събрахме по-малко, отколкото очаквахме", казва Ариф.

Ариф казва, че липсата на интерес към професионалните ски в Гулмарг е предизвикателство за него, но се надява за следващото поколение индийски спортисти да бъде по-добре.

Винаги е било трудно да се създаде подходящата инфраструктура, особено за професионален спорт и зимни състезания. Затова трябваше да пътуваме до Европа и да провеждаме тренировки и състезания. Доколкото виждам Гулмарг може да осигури за момента най-основната инфраструктура за този спорт. Но има развитие всяка година. Наскоро правителството поде инициативи да насърчава този спорт на световно ниво. Може би в бъдеще ще видим резултата от това.

Но неговата олимпийска мечта най-после стана реалност в Пекин.

Определено се стремя към добро представяне. Това е целта ми, онова за което съм тренирал през всички тези години.