САЩ може да пусне Русия да провери базите на НАТО в Полша, Румъния

Анмари Хордън, Bloomberg

14:00 | 2 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

След вълната от срещи вчера, руският президент Владимир Путин предложи нови преговори за разсейване на напрежението около Украйна. Bloomberg междувременно научи, че администрацията на Байдън иска да обсъди евентуално разрешение Москва да провери, че в базите на НАТО в Румъния и Полша няма ракети, които могат да стигнат до Русия. Кореспондентът ни във Вашингтон Анмари Хордън ще ни каже повече за тази удивителна новина. Докъде стигнахме след всички тези дипломатически совалки и думите на президента Путин за евентуални преговори и това предложение от администрацията на Байдън?

Ще има още дипломатически усилия. Администрацията на Байдън в момента евентуално протяга морков като се готви да позволи на Русия да провери дали има такива ракети в бази на НАТО. Всъщност въпросът бе коментиран вчера от президента Путин.

Неговите забележки вчера оставиха вратите отворени и показаха, че той иска да продължи дипломатическите усилия, въпреки че знаем, че това няма да е лесно.

Той обаче каза, че САЩ пренебрегва основните му тревоги за сигурността.

Що се отнася до по-високопоставени срещи, не сме чули президентът Путин да говори по този въпрос отпреди Коледа, когато даде годишната си пресконференция.

Освен това той даде сигнал, че потенциално френският президент Макрон може да посети Русия и след визитата си в Киев, премиерът Борис Джонсън ще говори с Путин.

Изглежда, че в момента нещата все още вървят в посока на дипломацията, което мнозина смятат, че засега поне това е добре.