Американските части в готовност да подкрепят НАТО

Марк Кръмптън, Bloomberg News

09:30 | 26 януари 2022
Обновен: 13:40 | 26 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Американските военни в повишена готовност за разполагане с цел засилване на способностите на НАТО в Източна Европа са – цитирам - готови да тръгнат всеки момент – край на цитата. Зам.съветникът по националната сигурност на Белия дом каза пред CNN, че това не е агресивна стъпка на НАТО. Той го нарече отбранителна позиция и – цитирам – подкрепа в отговор на това, което направи Русия – край на цитата.

Основателят на десните милиции Oath Keepers в САЩ не се призна за виновен по обвиненията в заговор за предполагаемата му роля в щурма на Капитолия през януари 2020. Това е сигнал за битката, която се очаква по най-сериозните обвинения досега по събитията в столицата. Елмър Роуз направи изявлението по време на виртуално изслушване пред федерален съдия във Вашингтон. Той и други хора са обвинени в заговор за насилствен опит да попречат на утвърждаването на Джо Байдън за президент.

Още един ракетен тест на Северна Корея. Режимът на Ким Чен Ун изглежда е изстрелял 2 балистични ракети към водите пред източното си крайбрежие. Този месец Северна Корея направи повече ракетни тестове от август 2019г. Пхенян предупреди САЩ, че може да сложи край на 5-годишния мораториум на ядрените си тестове с ракети с далечен обхват на действие.

Части от Гърция и Турция все още се възстановяват от снежна буря, която натрупа половин метър сняг в някои части на региона. Гърция нареди затваряне на офиси и обществени услуги за втори пореден ден. Спасителните екипи в Истанбул и Атина все още се опитват да разчистят улиците. Над 3500 души бяха спасени от колите си, след като прекараха 24ч в задръстване.