Ifo не очаква ръст на енергийните цени заради кризата в Украйна

Клеменс Фюст, директор на Ifo

19:30 | 25 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Бяхте ли изненадани от силата на икономиката при енергийните цени в момента и волатилността от последните месеци?

Изненадващо е, наистина. Това, което виждаме в данните е, че бизнесът казва, че ситуацията в момента не е особено добра. Дори леко се влошава през декември. Но за предстоящите месеци компаниите очакват подобрение.

В този случай това води индекса на Ifo.

Как очаквате икономиката да работи в близките месеци и тримесечия?

Очаквам икономиката да е потисната в първото тримесечие, което е свързано с варианта Омикрон и продължаващите смущения във веригите на доставка.

Очаквам подобрение през лятото, когато се надявам, че вълната Омикрон ще бъде преодоляна и в тази връзка да се облекчат и проблемите със снабдителните вериги.

Очакваме добро лято.

Домакинствата имат много спестявания и биха искали да харчат, така че има потенциал за по-силно възстановяване през лятото.

Какво очаквате при енергийните цени? Как ще се отрази напрежението с Русия върху доверието на хората в бъдеще?

Това е голямото неизвестно. Очакваме ако няма промяна в ситуацията между Русия и Украйна енергийните цени да останат високи, но без да продължават да растат.

Разбира се, ако има въоръжен конфликт в Украйна, може да има пикове в цените на газа и това може да предизвика повече смущения в икономиката. Трудно е да се прогнозира какво ще стане.

В момента сценарият ни показва, че няма да има въоръжен конфликт и енергийните цени ще останат високи, но няма да продължават да растат.