Посланик Етиен: Европа е единна за Украйна

Филип Етиен, посланик на Франция в САЩ

16:57 | 25 януари 2022
Обновен: 19:03 | 25 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво схващат погрешно репортажите на Запада по отношение на Украйна в момента?

Първо, благодаря за поканата! За момента, разбира се, сме изправени пред много сериозна криза. Всички тук са много разтревожени от рисковете от тази голяма криза в сърцето на Европа. Трябва да съчетаем твърдост и очевидно да поддържаме каналите. Правим това като приятели, които имат председателството на Съвета на Европейския съюз в момента.

Нашите външни министри на 27-те държави ще се срещнат отново. Наистина много държим да поддържаме близки консултации със Съединените щати във всякакви формати.

Но също така, както казах и с НАТО и Съединените щати във всички формати, а също и да продължим съвместната си работа с Германия в рамките на т.нар. Нормандски формат, за да работим с Украйна и с Русия, за да продължим нашата работа за намиране на решение на кризата в източна Украйна.

Имате опит с извеждането на френски граждани от Грузия по време на кризата там. Грузия, разбира се, бе част от Съветския съюз. Имали сте значителен опит от първа ръка. Как трябва да бъде представено всичко на г-н Путин, за да бъде накаран да търси стабилност вместо нахлуване в Украйна? Какво е специалното, което Вие вярвате, че ще промени тона, реториката и действията на г-н Путин?

Първо, трябва да го възпрем от всякаква агресия, като ясно посочим, че всяка агресия ще има много сериозни последици. След това трябва, както САЩ, така и европейците, да поддържаме канала отворен и да обсъждаме какви възможности имаме, за да използваме инструментите на дипломация за разрешаване на тази криза с оглед на по-дългосрочната база, която цели да се постигне възстановяване на инструментите на европейската сигурност.

Толкова много договори бяха изоставени през последните години. Сега трябва да ги възстановим.