Шнайдер от UBS: Петролът тръгна към $90

Доминик Шнайдер, директор Суровини Азия, UBS Global Wealth Mgmt

14:00 | 14 януари 2022
Обновен: 15:04 | 14 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Като гледаме цените, доколко отразяват излишъка в момента? Високите суровини от 2021г.

Като цяло излишъкът в Китай не е непременно заради суровините, а заради много силното търсене в развиващия се свят. Това е основното сега и този елемент ще продължи. Глобалният ръст ще бъде необичайно висок пред първите три тримесечия на тази година и в миналото това подкрепя излишъка.

Все още имаме някои структурни фактори, които подкрепят високите цени на суровините. И предизвикателствата при предлагането също подкрепят високите цени. Това са нашите насоки, вероятно ще се върнем към възвръщаемост от 10% от общото ниво на индекса при суровините.

Кое ще води тези процеси?

Суровинният комплекс – първо, на петролния пазар има дефицит и запасите се изчерпват доста радикално.

Освен това ОПЕК+ държи нещата практически под контрол траекторията на производство, която очакваме тази година. Това означава, че покупателната способност е налице.

Така че очакваме петролът да тръгне към 90 долара. Говорим за около 10% печалби, което е доста, защото светът е гладен за доходност.

Това водещото при възвръщаемостта.

Освен това и останалите основни метали също се очаква да имат недостатъчно предлагане и очакваме мед към 11500 долара за тон. Като прибавим и този цикличен компонент, тогава имаме значително силна среда.

Все още сме песимисти за златото. Смятаме, че доларът ще бъде силен и златото – слабо, но това няма да помръдне и с милиметър общите нива на индексите.

Що се отнася до земеделската продукция, там нещата са доста в страни от общата траектория. Така че е добра възможност за диверсификация на портфейлите.