Бъдещето на политика на Байдън, част 1

Уенди Шилър, професор по политически науки в Университет Браун и директор на Центъра "Таубман" за американска политика

16:36 | 14 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Твърд тон от страна на президента Байдън миналата седмица. Тежка програма във Вашингтон и в международен план. Дали неговата твърда реторика и уклон наляво в това отношение улеснява работата му или прави по-трудно изпълнението на програмата му?

Със сигурност се опитва да получи одобрение сред демократите и да подобри рейтинга си сред гласоподавателите от неговата партия. Това е кампанията на Джо Байдън. Демократите са се нагърбили с това. Искаха той да действа твърдо. Искаха да преследва Тръмп. Той нямаше желание, защото се опитваше да прокара законодателна програма.

Сега прокара някои наистина важни неща, конктретно в инфраструктурата, някои мерки срещу ковид, задвижи ваксинациите. Премина през голям трус с новия вариант на ковид. Въпреки това постигна някои неща.

Сега те искат да влезе в диалог с републиканците и да мобилизират собствената си база от избиратели преди ноември  2022 г.

Тази реч от миналия четвъртък беше доста добро начало, ако искате да видите отново предизборната версия на Джо Байдън.

Какво означава това за демократите? Обединява ли ги, Уенди?

Със сигурност се опитва. Прогресивните в Камарата трябва да вземат решение дали ще пожертват 2022 г, дали да загубят контрола над Камарата, но да спечелят повече влияние в рамките на своята демократична партия? Такъв е изборът им.

Републиканците са го правили и крилото на Тръмп взе властта в партията, поне в Камарата и донякъде в Сената.

Това е целта на прогресивните в най-общ план. Те искат тези програми. Ако не могат да го получат с тази версия на демократичната партия, ще направят всичко, за да я преобразят така, че да могат да го постигнат в бъдеще.

Това е много рисковано, но от друга страна, ако наистина вярвате, че това е бъдещето на партията, тогава това е единственият начин да мобилизирате ключовите избирателни райони и ще продължите напред с него.

Това е много труден терен за Байдън, по който той трябва да управлява собствената си партия и да се справя с републиканците.

По отношение на външната интервенция, има много малък апетит за интервенция сред американската общественост в момента.