Бъдещето на политика на Байдън, част 2

Уенди Шилър, професор по политически науки в Университет Браун и директор на Центъра "Таубман" за американска политика

16:34 | 14 януари 2022
Обновен: 16:37 | 14 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Университетът Чикаго направи някои изследвания по повод годишнината от 6 януари и те показаха, че половината от хората, които са нахлули в Капитолия и са арестувани досега са били бизнесмени, собственици, изпълнителни директори на компании, хора с професии като лекари, архитекти, счетоводители. Това е смайващо, тъй като то не отразява преобладаващата част от мнението, което се шири. Чудя се дали промяната към по-прогресивна и сурова риторика ще отчужди тези хора, които все още вярват, че изборите са били откраднати? Това не е маргинално население.

Това са две наистина важни, малко различни въпроса. Винаги сме мислили за това крило на републиканската партия като по-малко крайно и по-вероятно да приемат факти, като хора по-малко запалени по Тръмп. А видяхме, че не става така. Поне сред мъжете, избиратели от предградията. Те се обръщат още повече към Тръмп и това крило на партията. Това е нещо ново за републиканците и ново за нашата политическа динамика.

Доста е притеснително за традиционните републиканци, както и за демократите, особено преди сенатските избори през ноември 2022 г.

Второ, това е риска, който поемате. Продължавате ли да се опитвате да спечелите и да си върнате тези избиратели, или решавате, че мобилизирането на собствената ви  база, особено в щата, особено в светлината на някои закони за потискане на избирателите, които се приемат в страната – това ли е по-важно за успеха на демократическата партия в самите избори през ноември?

Рисковано е. И то точно сега, предвид правата за гласуване, дали президентът ще е склонен да рискува?

Уенди, мога ли да се върна към момента, който споменахте по-рано относно интервенциите? Завършиха разговорите между Съединените щати и Русия. Ясно е, че има желание да се предприемат действия във Вашингтон, ако Русия навлезе в Украйна с военна сила. Не знаем точно как може да изглежда и дали ще има някаква инвазия със сигурност. Езикът на Вашингтон със сигурност показва, че ще има значителна реакция. Тази реакция няма да включва изпращане на военни части. Какво мислите че ще предприеме администрацията на Байдън? Колко твърда ще бъде, според Вас? И как смятате, че ще се отрази това в страната по отношение на средносрочната политика на САЩ?

Вариантите могат да са по-сурови санкции, вероятно икономически. И, разбира се, това вреди на Европа и другите европейски икономики и вероятно ще повлияе на фондовия пазар.

Така че американците ще бъдат непряко засегнати от икономическите последици от руските санкции, а Русия все още е повод за спор между републиканците и демократите, защото републиканците смятат, че Тръмп е несправедливо злепоставен в руското разследване.

Това е силно чувствителна територия. Байдън ще трябва да балансира като международен играч. След изтеглянето от Афганистан много хора са съгласни, че не мина добре. Трябва да обясни на американския народ защо изобщо трябва да отиваме там, когато имаме ковид пандемия, инфлация, недостиг на здравни работници. 

Демократите трябва да помислят за това.

Когато имаш прекалено голяма програма, хората се отдръпват и ги загубвате.

Трябва да се фокусирате върху  плана си и да се стараете той да доведе до подобряване на живота им.