Кристофър Уолър: 3 повишения за годината са добра база

Кристофър Уолър, член на съвета на управителите на Фед

15:00 | 14 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Три повишения на лихвите е добра база. Трябва да изчакаме и да видим каква ще е инфлацията през втората половина на годината. Ако продължи да е висока, то тогава ще са оправдани четири или пет повишения. Но ако инфлацията отстъпи през втората половина на годината, както смятат мнозина от нас, а проблемите със снабдителната верига се решат, то реално можем да направим пауза и дори да не осъществим трите повишения. Наистина всичко зависи от данните за инфлацията през второто шестмесечие на тази година. Не можем да изключим този вариант.

Искам да подчертая казаното от вас и ще ви покажа изказването на Джей Пауъл пред сенатската комисия, което беше много умерено.

Ако видим, че инфлацията се задържа на високо равнище по-продължително от очакваното, то тогава ако във времето се наложи да повишим лихвите, ще го направим. Ще използваме инструментите си да понижим инфлацията.

Това не е ли принципът „да направим всичко възможно“, особено ако се види, че инфлацията не реагира след три повишения, например и да се пристъпи към четвърто, а дори и пето, както казахте вие?

Наистина зависи от това какво ще се случи с инфлацията. Ако инфлацията е упорито висока през първата половина на годината, ние ще трябва да направим много повече. Но това ни е работата и това сме решени да направим – ако се налагат повече повишения на лихвите, ще ги направим. Освен това имаме и баланса – можем да започнем промените и по-рано. Така ще намалим натиска върху дълго удържаните лихви, ще затегнем политиката и ще премахнем някои улеснения.