Кристофър Уолър не очаква 50 базови пункта повишение през март

Кристофър Уолър, член на съвета на управителите на Фед

14:58 | 14 януари 2022
Обновен: 15:01 | 14 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Преди да говорим за баланса имам друг важен въпрос. Виждате ли такива условия, при които Фед да повиши лихвите с 50 базови пункта тази година? Това не се е случвало от отдавна, но ако искате да повлияете на инфлацията, може ли да прибегнете и до повишение от 50 базови пункта?

Предвид данните, които постъпват при нас, аз все още съм „за“ повишаване на лихвите през март. Не виждам 50 базови пункта повишение през март. Не сме подготвили пазарите за такъв драстичен ход. Един от водещите ни принципи е да не изненадваме пазарите и да обявяваме отрано какво ще се опитаме да направим, а повишение от 50 базови пункта през март ще е истински шок.

Не мога да говоря от името на комисията, мога да говоря само от свое име, но наистина не виждам повишение от 50 базови пункта през март. След време, ако инфлацията явно не  се понижава, това определено може да е в инструментариума ни, но трябва сериозна причина, за да поемем в тази посока. Фед не са увеличавали лихвите с 50 пункта от доста отдавна.

Имате ли в момента цел за инфлацията? Кога ще разберете, че сте направили достатъчно, за да обуздаете инфлацията? Кога можете да направите пауза и да анализирате ефекта от стореното? Какви са вашите насоки?

Инфлацията остана по-висока за по-дълго време отколкото смятахме. Все още имаме силни очаквания инфлацията да намалее през втората половина на годината. Личната ми прогноза е, че до края на годината инфлацията вероятно ще се е понижила до 2,5%. Стигнем ли до тази точка, вече няма да е належащо да осъществяваме бързо покачване на лихвите при 2,5% инфлация през втората половина на годината. После, през 2023 тя ще се приближи до целта ни и това значително ще намали напрежението около повишаването на лихвите.