Ян от UBS за прогнозата за финансовите акции от Китай

Мей Ян, директор Финансите проучвания Голям Китай, UBS Азия

15:30 | 10 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите? Още колко трябва да се направи, за да излязат от кризата тези строителни предприемачи?

Трудно е да се осигури излизането им от кризата. Очаквам още дефолти на строителни предприемачи в следващите няколко месеца.

През първото тримесечие до април всеки месец ще има някакъв фалит.

Правителството ще трябва да се намеси с по-силни мерки в подкрепа на сектора, за да попречи за превръщането му в системен проблем.

Точно това става, нали? Хората сигурно разчитат на системния ефект? Китайските банки се очаква да се намесят и точно тук може да видим източника на болка. Какво мислите?

Да, от септември миналата година правителството поиска банките да разхлабят правилата за кредитирате, т.е. да даде повече кредити на имотния сектор. Банките бяха по-склонни на сключват ипотеки.

Ръстът на ипотеките през октомври и всеки месец през четвъртото тримесечие на миналата година се повишаваше.

Но банките останаха предпазливи в заемите за строителите, защото се тревожат за проблема с качеството на активите.

Така че в областта монетарната политика вероятно няма да има нови мерки като мащабен ръст на общото социално финансиране в Китай или ръст на кредитите, а по-скоро ще има по-целенасочени политики.    

Например подкрепа за държавните компании или за поемане от правителството на някои от закъсалите строителни предприемачи или пък друго като облекчения за кредитирането им, разхлабване на ограниченията за покупка на жилища и т.н.

Каква е прогнозата ви за китайските банки, особено като имате предвид прогнозата за необслужваните кредити?

В момента смятаме, че китайските банки са фундамент, макар че ще изпитат известно изоставане заради имотния сектор. Тази година ще бъде сравнително добра за тях.

Дори очакваме ръст на печалбите за големите държавни банки от около 6-7% тази година. Някои от най-големите банки със смесен капитал може да очакват двуцифрен ръст на печалбата.

Условието е да нямаме системен проблем или твърдо приземяване в икономиката.

Рискът остава с продължаващите фалити на големите строителни предприемачи, така че първите няколко месеца акциите вероятно ще се търгуват в граници и при висока волатилност.

След това обаче очакваме рискът да мине от банките към кредитополучателите, особено корпоративните заеми. Вероятно през второто полугодие икономическата активност ще се подобри. Така че вероятно това ще подобри перспективата за банковите акции и пазара като цяло.