Оценката на Байдън за първата година на поста, част 1

Брет Бруен, президент на Global Situation Room

20:43 | 6 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Твърдите, че един от сериозните рискове през тази година е президентът Байдън. Разкажете ми за това. Той води кампания за външнополитическа експертиза, която ще поправи бъркотиите, които бившият президент Доналд Тръмп остави след себе си. Чувствате ли, че изпълни това обещание?

За съжаление, не. Първата година е не само разочарование, но и опасно такова. Видяхме какво се случи в Афганистан. Видяхме какво се случи в разрива в отношенията между САЩ и Франция в резултат на сделката за подводници с Австралия. Видяхме, просто цяла поредица от грешки, независимо дали става въпрос за граници или дори за фронтовете с Русия и Китай. Затова го поставих на първо място в списъка ми на глобалните рискове за 2022 г.

Мисля, че ще има някои значителни промени във външната политика на Байдън и трябва да очакваме промяна в екипа, за да се възстанови доверието и стабилността.

Брет, има много области, в които можем да разледаме, разбира се. Но аз искам да започна с Русия. Очевидно е, че президентът е провел два разговора с Путин през последния месец, докато се разполагаха войски по украинската граница. Каква оценка бихте поставили на Байдън и как се справя с условията на Путин?

За съжаление Байдън прави това, което ние опитвахме още през 2013 г., 2014 г., когато Русия нахлу в части от Украйна. Важно е да запомните, че тези райони все още са окупирани от Русия, а от Белия дом чуваме само, че ще имаме значителни санкции. Мисля, че вече сме опитвали такива. Те не спряха Москва.

Важно е Байдън да стане малко по-агресивен и то не само с някои от тези заплахи за икономически санкции. Със сигурност зрителите на Bloomberg ще разберат, че не можем да  продължаваме да поставяме икономическите въпроси като лост към Москва. Трябва да измислим други начини.

Честно казано, Путин успя да издържи на голяма част от този икономически натиск и всички фактори, които взема предвид при потенциалните си ходове.