Мъск продаде още акции

Вони Куин, Bloomberg News

10:56 | 29 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

По съобщения от медиите полицията в Хонконг е арестувала главният редактор на онлайн изданието Stand News по обвинения от епохата на колониализма в подбуждане към бунт. Ронсън Чан и още петима сегашни и бивши ръководители на изданието са били задържани дни след като основателят на AppleDaily Джими Лай и шестима бивши негови служители също са били обвинени в бунт.

Jd.com се понижи в Хонконг след като бордът одобри дела на обратно изкупуваните облигации от 2 на 3 млрд долара. Гигантът в електронната търговия пое и 5-годишен земен заем за 2 млрд долара, оценен на 85 базисни пункта над Libor /лайбор/.

Гуверньорът на PBOC И Гън каза, че китайската финансова система е като цяло стабилна и рисковете са под контрол. В интервю за държавните медии И каза, че пазарните очаквания за някои имотни компании постепенно се подобряват. Без да споменава конкретни строителни предприемачи, И каза още, че централната банка на Китай може да обяви първия пакет въглеродно финансиране за финансови институции до края на годината чрез нови инструменти на монетарната политика.

Илън Мъск продава отново. Досега той е продал акции на Tesla за 1 милиард и 20 милиона. Ще повторя, че Илън Мъск продаде акции за над 1 млрд долара в съобщение от последните минути.

Висш британски здравен съветник каза, че високия брой случаи на ковид е в историята, защото Омикрон изглежда предизвиква по-малко тежко заболяване. Професорът от университета в Оксфорд Джон Бел каза, че средната продължителност на болничен престой с Омикрон е намалял на 3 дни. В Сидни има нов рекорден брой пациенти в болница заради увеличението на случаите на Омикрон. Над 11000 заразени са обявени в сряда, почти двойно повече от предишните дни. В Китай броят на новите случаи леко намаляха с 152 обявени и повечето от тях са в град Сиян, където властите провеждат масова дезинфекция, за да намалят заразата.

Американските джънк-облигации постигнаха почти 2% възвръщаемост през декември като изпревариха останалите активи на пазара на фискирана доходност и позволиха на кредитополучателите да емитират още дълг в началото на 2022г. Това е най-високата месечна възвръщаемост от повече от година за рисковия американски дълг.

Пазарите в ЮИ Азия току-що отвориха и научихме, че ръстът на БВП на Виентам за четвъртото тримесечие подобри очакванията с 5,2% ръст за година. Прогнозата беше за 3,9% ръст на икономиката на Виетнам в последното тримесечие. CSI300 се понижи с три четвърти от процента. Ютилити, потребителските и финансовите акции в Китай отбелязаха спад. В Сингапур индексът Straits Times е с около четвърт процент ръст и 10,3% годишен ръст и както виждате Индонезия и Малайзия също отварят за търговия. Днес пазарите на Филипините са затворени.