Плосър: Фед постепенно разбира, че трябва да направи нещо

Чарлс Плосър, бивш президент на Фед Филаделфия

11:51 | 17 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Да погледнем какво каза Фед. Може да кажете „най-после“. Направиха ли достатъчно? Ускоряване на спирането на програмата за изкупуване на активи до март? Сега консенсусът е за поне три повишения на лихвите от 2022г. Не много скоро след март, вероятно. На прав път ли са? Толкова бяхте критичен миналата година. Настоявахте, че инфлацията става устойчива и е проблем.

Да, смятам, че бе направена крачка напред. Имайте предвид, че това не е решение, но е стъпка напред.

За пръв път за последните 6 месеца доколкото помня председателят Пауъл призна, че инфлацията е свързана със силно агресивното разхлабване на монетарните и фискални политики, които се отразиха на търсенето.

Той призна това за пръв път и това е голяма крачка напред.

Мисля, че това е важно и полезно.

Но не е решението на проблема.

Все още според мен изостават от кривата и колкото повече отлагат по-директното затягане, промяната в лихвите, толкова по-назад ще бъдат. Ще има повече вероятност от рязко вдигане на лихвите за справяне с инфлацията, което ще постави икономиката пред повече риск.

Това е стъпка напред, но ще видим какво ще направят след това.

10 от 16-те членове на FOMC в момента – или 17 – очакват 3 повишения на лихвите догодина. Има двама, които очакват 4 повишения догодина. Три или четири ще стигнат ли?

Не знам. Не вярвам и те да го знаят. Ще трябва да чакаме данните и да видим какви са. Може да стига, може да е началото, но не знаем, докато не видим.

Едва ли Джей Пауъл или друг от FOMC да поема ангажимент към това. Но както казахте в представянето, това е знак колко далеч стигна Фед от миналата пролет, когато казваха, че няма да има повишение на лихвите до 2023г.

Така че те постепенно започват да разбират, че ще трябва да направят нещо. Въпросът е колко ще закъснеят и какви ще са последиците от това.