Спиране на Северен поток-2 ще се приеме от Русия като основание за ново напрежение

Анджела Стент, професор по външни отношения, университет Джорджтаун

12:00 | 8 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Май Северен поток-2 е очевидното, което би могло да се използва бързо, за да се окаже някакъв натиск над Путин. Той как го прие?

Путин сега вярва, че Западът иска да го хване натясно. Той очевидно иска Северен поток-2 да започне да работи. Ако има още санкции.. Но зависи и какво ще направи германското правителство. Новото правителство, което сега встъпва в длъжност.

Но очевидно, ако по някакъв начин затворят Северен поток-2 или ако не позволят да започне да работи до няколко месеца, както е по план, това може да се възприеме като поредното враждебно действие от страна на САЩ и съюзниците им срещу него и след това ще го използва като основание за увеличение на напрежението.

Но според мен той разбира, че ако има военни движения към Украйна, това ще бъдат последиците, срещу които ще трябва да се изправи.

Нека обясним ситуацията: има опасения, че Русия има огромен брой военни части на границата. САЩ казва на съюзниците си в Европа, че може да има нахлуване и че то се очаква много скоро, още в началото на следващата година. Това обаждане последната възможност ли е за намаляване на напрежението?

Мисля, че е една от последните възможности. В този разговор трябваше да намерят някакво споразумение, че САЩ ще се ангажира по-активно в Минския процес, в който се опитват да решат проблема в Донбас, където е Путин.

Трябва да има дипломатически усилия, които очевидно трябва да са подкрепени от заплахата, че при руски военни действия срещу част от Украйна, ще има санкции и евентуално засилване на военната помощ от НАТО и САЩ за Киев.

Колко сериозно трябва да погледнат на въпроса пазарните участници? Знам, че не сте пазарен човек, но ми се струва, че донякъде напълно пренебрегнахме геополитическия риск. Колко сериозно да вземаме това, което става тук?

Би трябвало да го приемате много сериозно. Не сме разбрали още, че Путин се е заел сериозно с тази работа. Той открива възможност, защото САЩ са разсеяни. В Германия идва ново правителство. Великобритания и Франция са заети със своите си проблеми.

И вижда, че това е момента, който е чакал, за да си върне Украйна и най-малкото да получи гаранции, че тя няма да влезе в НАТО. Така че би трябвало да приемаме въпроса много сериозно, защото явно той праща сигнал със струпването на 90 хиляди военни.

Според разузнаването би могъл да събере 175 хиляди до януари, ако се реши на инвазия. Така че това е много сериозно и да се надяваме, че ще се размине.