Проф. Стент: Путин иска да си върне Украйна

Анджела Стент, професор по външни отношения, университет Джорджтаун

12:00 | 8 декември 2021
Обновен: 13:33 | 8 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Според мен Украйна е много далеч от влизане в НАТО. Има смесени настроения в Европа дали това е желателно. Ясно е, че Европа и САЩ не искат да пропуснат възможността за това и не искат да го отнемат като право на суверенна държава и точно за това става дума. Но въпреки това защо Путин толкова се тревожи от тази възможност Украйна да влезе в НАТО? При положение, че тя е толкова далечна?

Първо сте прав, няма перспективи пред Украйна да влезе в НАТО в обозримо бъдеще. Германия, Франция и други европейски страни категорично са против и администрацията на Байдън не е казала, че го иска в момента.

Така че той използва случая като начин да накара Запада да приеме факта, че Русия има право на своя сфера на влияние.

Надяваме се да не го направи.

Но той иска някакси Западът да разбере, че смята присъединяването на Украйна към Запада за заплаха и особено да разполага с натовско оръжие и обучаващи от НАТО в Украйна.

Така че това е тревогата му.

Той разбира, че възможността Украйна да влезе в НАТО е много далечна.

Не е ли по-голям риск за Путин това, което става в Украйна – зараждане на демокрацията? Владимир Путин винаги е показвал, че смята руската сфера на влияние е регион, в който няма демокрация. Ако демокрацията започва да прониква в Украйна, може би ще проработи и в Русия.

Това е много добър въпрос. Забележете, че когато има избори в Украйна, не знаем кой ще спечели. Примерът за успешна демокрация в Украйна, наред с успешната икономика в момента, въпреки че украинската икономика не е в добра форма – това би било реална заплаха за системата, която Путин създаде. Той вярва, че тя трябва да се възприеме във всички пост-съветски държави.

Затова това е основната заплаха за властта му, въпреки че няма да стане бързо в Украйна, но вече тази страна показва съвсем друг модел.