Великобритания иска падане на митата за САЩ

Ан-Мари Тревелиян, министър на международната търговия на Великобритания

14:56 | 7 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Отношенията със САЩ и търговията ли са Вашия фокус като мислим за ерата след Brexit?

Имаме фантастични двустранни търговски отношения със САЩ, които надхвърлят 200 милиарда годишен обмен между нашите две велики нации.

Но разбира се, искаме това да бъде повече. Искаме да намалим някои от бариерите пред търговията, които все още съществуват. Затова искаме да продължим да работим по компонентите на всеобхватното споразумение за свободна търговия, за което, както казахте, много от работата е свършена при предишната администрация.

В момента напълно разбирам защо администрацията на Байдън е съсредоточена върху вътрешните си проблеми. Covid оказва натиск върху всички и не е по-различно тук, в САЩ, но сме готови да продължим преговорите с екипа, когато има възможност.

Междувременно съм тук, за да наваксам с посланик Тай и министър Реймондо, за да поговорим за търговията и в по-широк план да помислим за многото въпроси, по които работим заедно. Не само за контактите между нас като две нации, но и да мислим за това как да осигуряваме глобално лидерство по толкова много въпроси.

Когато седнете с двамата си колеги и ги попитате за митата, за някои от търговските бариери, които все още са в сила, наследство от администрацията на Тръмп и наследство, което в по-голямата си част не докоснато от администрацията на Байдън, а и той не е направил публично изявление, че е готов да ги промени. Какъв е убедителеният аргумент, който ще им представите?

В редица области работим в много тясно сътрудничество и искаме да продължим да се развиваме в тази конкретна област, като например зелената търговия, където САЩ се върнаха в глобалния разговор.

Беше чудесно, че Джон Кери се застъпи от името на САЩ и на света на КОП-26 в Глазгоу само преди няколко седмици.

Тези отношения са толкова силни и важни.

От друга страна искаме да мислим за справяне с неща като износа на стомана.

Бяхме много доволни, че миналата седмица бе прието премахване на останалите бариерите върху износа на агнешко месо от Обединеното кралство за САЩ. Наистина вълнуващо след 20 години в очакване да бъде разрешено. Моята ферма за агнета е в Нортъмбърланд, където е избирателния ми район и сме много доволни.