Нанси Бакстър: Не се паникьосвайте от Омикрон, част 2

Нанси Бакстър, ректор на Melbourne School of Population and Global Health

09:40 | 30 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Не става дума хората да бъдат плашени. Ние научихме много от случилото се с делта, а там не реагирахме достатъчно бързо, забавихме се и делта се разпространи по целия свят преди да научим нещо повече за делта и как да се защитим от него. Получаваме тревожна информация от Южна Африка и затова СЗО реагира много бързо и смятам, че това е обоснованото и разумното действие. Винаги е добре да сме предпазливи, когато сме изправени пред несигурността и трябва да се справим с евентуално силно смъртоносен вирус.

Не мисля, че хората трябва да изпадат в паника. Важно е да сме предпазливи, но да не се паникьосваме. Това няма да ни върне към март 2020, не това очакваме. Отбелязахме голям напредък. До момента никой не е казал, че ваксините нямат никакъв ефект върху омикрон. Просто не знаем доколко този ефект ще намалее. Предстои да го разберем, но никой не мисли, че ефектът ще е нулев. Въпросът е доколко се понижава ефекта от ваксината, ако въобще го понижава, и дали този спад е такъв, че се налага нов бустер, който да е специфичен за новия вариант.

Делта леко понижава ефекта, но не достатъчно, за да се нуждаем от нов бустер, който да е специфичен за делта. Другото, което не знаем със сигурност е доколко е заразен. Наблюденията в Южна Африка показват, че той се предава по-лесно. Но процентът на случаи на делта в страната беше много нисък, така че все още не знаем дали се конкурира с делта в разпространението.