Как да намалим случаите на Covid според University of Bern, част 2

Ема Ходкрофт, молекулярен епидемиолог в University of Bern

14:01 | 25 ноември 2021
Обновен: 14:04 | 25 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Определено, един от проблемите с ваксините е, че ако нямате поставена първа доза, то няма да бъдете защитени още няколко седмици. Но при картината на нарастване на случаите в момента, все пак си струва да се направи, защото каквато и да е защита е по-добра от нищо.

Не смятам, че ще сме извън опасност само след няколко седмици, така че ще имате полза от ваксината макар и след месец или два. Но трябва да се фокусираме и над краткосрочните стратегии.

Какво можем да направим, за да намалим случаите, чийто брой в някои страни е като вертикална линия в графиките? Какво можем да направим, за да снижим нивото като нанесем най-малко поражения на обществото и икономиката? Но и не бива да се бавим, защото по-късно ще е по-тежко.

Докъде сме с реимунизацията

Наличието на трета доза е различна в отделните държави. В някои, като Великобритания и Съединените щати, тя е достъпна за всички. Ако са изминали повече от 6 месеца от ваксинирането и имате тази възможност, особено ако сте със съпътстващи заболявания или сте възрастен, моля ви, сложете си трета доза. Тя връща защитата до високите нива, които са желателни.

В някои държави, все още тези дози не са достъпни за всички. Някъде са одобрени, но са предназначени само за някои групи хора, а в други държави все още се обсъжда дали това е добра стратегия.

Смятам, че това ще стане стандартен подход. Важно е да се знае, че ако сте се ваксинирали преди 3-4 месеца, вероятно все още сте защитени. Но наистина си струва ако са минали 6 и повече месеца да си поставите трета доза.

Коледа

Ако сега не направим нещо, мисля, че за много европейски страни предстои наистина тревожна ситуация. Не трябва да забравяме, че хоспитализациите и смъртните случаи изостават от регистрирането на заболелите. Вижте Австрия – в момента болниците им са претоварени, но това са хора, които са се заразили преди 2-3 седмици. Броят на заболелите е много висок, а хората, заразени днес няма да постъпят в болница още 3-4 седмици. Затова трябва да мислим изпреварващо.

Ако изчакате болниците да се претоварят преди да действате, ще има много дълъг период на претоварване, преди да се забележи обрат. Тенденциите трябва да се следят отрано и да се мисли какво да се направи веднага, за да не се стигне до този сценарий.