Как да намалим случаите на Covid според University of Bern, част 1

Ема Ходкрофт, молекулярен епидемиолог в University of Bern

14:03 | 25 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

С вас разговаряхме преди две седмици и промяната от тогава е невероятна. Случаите достигнаха невероятен брой в много европейски страни, а правителствата се чудят дали да предприемат нещо сега, дали да изчакат и какво точно да направят. Според мен, това е тревожна тенденция.

Все още сме в началото на продължителния студен, зимен период, когато хората стоят повече на закрито, държат прозорците затворени и вече виждаме рязък скок. Много правителства са изправени пред въпроса какво да направят, ако въобще може нещо да се направи.

Трябва да сме много предпазливи.

Наближава Коледа, а това е голям празник в Европа и Северна Америка и много хора ще искат да се видят със семейството и с приятелите си, след като пропуснаха да го направят миналата година. Дали можем да спасим коледата, ако предприемем действия сега? Дали ако се забавим, къде ще сме в средата и към края на декември?

Кои са правилните действия

Смятам, че за различните държави са в различен етап – някои, като Великобритания по същество нямат почти никакви ограничения, а други като Австрия въвеждат доста строга карантина. 

Най-важното е правителствата да позволят да бъдат ръководени от науката.

Например знаем, че вирусът се предава по въздуха, знаем че дейностите на открито не са толкова рискови, особено ако се спазва дистанция и хората носят маски.

Знаем, че училищата са с висок приоритет, не искаме те да бъдат затворени.

Трябва да помислим какво можем да направим. Да поискаме хората да работят от домовете си, ако е възможно, да поискаме да се ваксинират, да въведем носенето на маски на обществени места и разбира се, да напомняме: ваксинирайте се!