Коалицията в Германия пое зелени ангажименти

Лора Райт, Bloomberg

11:30 | 25 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Новото правителство на Германия обеща да намали емисиите от парникови газове с прекратяване на използването на въглища, повече възобновяеми източници и нова долна граница в цената на въглерода. След два месеца на преговори, социалдемократите сключиха коалиционно споразумение със зелените и  подкрепящите бизнеса свободни демократи. До няколко седмици, Олаф Шолц ще замести Ангела Меркел като канцлер на Германия.

Първата жена премиер на Швеция Магдалена Андерсон беше принудена да напусне поста си само няколко часа след историческото ѝ назначаване на поста. Оставката ѝ беше предизвикана от един от малките коалиционни партньори напусна правителството заради несъгласие с предложения бюджет за следващата година. Бившият министър на финансите заяви, че все още има готовност да ръководи еднопартиен кабинет след предстоящото ново гласуване.

Bloomberg научи, че Великобритания ще се въздържи от отменяне на части от споразумението за Брекзит свързани със Северна Ирландия, стига да се запази конструктивния диалог в преговорите. Великобритания иска да се отменят съществени части от протокола, докато ЕС предлага единствено отстъпки в рамките на съществуващата сделка.