Сингапур и Малайзия отварят границата в понеделник

Вони Куин, Bloomberg

10:30 | 25 ноември 2021
Преводач: Петя Кушева

Сингапур и Малайзия се споразумяха да отворят отново границата между двете страни от понеделник, което да позволява трансгранично пътуване по суша за първи път от март миналата година. На ваксинираните пътници ще бъде разрешено транзитно преминаване с определени автобуси. Преди Covid около 300 000 души преминаваха границата всеки ден, което я правеше една от най-натоварените сухоземни граници в света.

Новото коалиционно правителство на Германия обещава да намали емисиите от парникови газове с по-бързо спиране потреблението на въглищата, с повече възобновяеми енергийни източници и нова минимална цена за въглерода. След близо два месеца на интензивни преговори централно-левите социалдемократи постигнаха коалиционно споразумение със Зелените и про-бизнес ориентираните Свободни демократи. Споразумението проправя пътя за Олаф Шолц да смени Ангела Меркел като канцлер до седмици.

На последното си заседание представителите на Федералния резерв подчертаха нуждата от гъвкавост при оттеглянето на стимулите, както и при избора на подходящ момент за увеличаване на лихвения процент. Протоколите от заседанието от началото на ноември показват съгласие, че запазването на гъвкавостта трябва да бъде водещ принцип. Федералният комитет за отворен пазар реши да запази лихвените проценти близо до нула и да започне да оттегля програмата за изкупуване на облигации до средата на 2022 г.

Междувременно в доклад на Федералния резерв се казва, че сривът на Archegos Capital Management разкрива уязвимости в банките и техния надзор. Това твърди доклада на надзорния съвет на Фед, издаван два пъти годишно. Той разкрива слабости в маржин практиките и управлението на риска от контрагента. Офисът на Бил Хуанг фалира през март, като допринесе за милиарди загуби за някои банки, сред които Credit Suisse, Nomura и Morgan Stanley.