IFO очаква новата коалиция в Германия да засили ваксинациите

Клеменс Фюст, президент на IFO

11:36 | 25 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Доколко се тревожите от зимните месеци?

Доста съм разтревожен, защото сега имаме два проблема. Трудностите във веригите за снабдяване продължават, а към тях се прибавя и сериозния ръст в случаите на Ковид. Данните ясно показват, че това тревожи и компаниите, а очакванията за представянето на услугите се сриват бързо особено в ресторантьорството и туризма. В известен смисъл, Ковид кризата се завръща и се прибавя към проблемите със снабдяването, които сякаш не намаляват.

Какво очаквате от новата коалиция? Какво може да направи тя за германската икономика в момента?

Това, което могат да направят, е да се върнат към активното управление на Ковид кризата. По време на прехода, в общи линии правителството не правеше нищо, а това е проблем. Очаквам да се увеличи натиска за ваксиниране, да направи повече в тази посока и да се избегне карантината, а училищата да останат отворени.

За да стане това, дейностите трябва да са достъпни само за ваксинирани. Същевременно, коалицията трябва да реши някои дългосрочни предизвикателства – енергийната политика, ръководство на икономиката по посока на средносрочен растеж. Ще имат много работа.

Доколко ви притеснява енергийната криза и енергийният микс в момента?

Това е краткосрочният проблем как ще преживеем зимата, как ще получим доставки. Това е едното, но другото е проблемът със средносрочната енергийна сигурност. Новата коалиция иска спиране на използването на въглища до 2030, но как това се съвместява с енергийната сигурност. На свой ред енергийната сигурност е важна за корпоративните инвестиции в Германия и за бъдещето на страната като място за индустриално производство.

Така че залогът е голям, а  предизвикателството пред коалицията е да направи от това една логична последователност и да каже: „Енергийната сигурност и конкурентните цени не са застрашени.“ Днес следобед ще чуем отговора на коалицията на този въпрос както и техния план, но е много важно да получим ясен отговор.