Интересуват ли се американците дали Байдън говори със Си

Йън Бремър, президент и основател на Eurasia Group

13:26 | 22 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Инциденти и погрешни изчисления. Ако трябва да определите колко сме се отдалечили от тях в тях в резултат на онлайн разговора между Си и Байдън, какъв е ефектът от него?

Значителен. В последните седмици имаме напредък след цяла година негативни резултати. Това се съчета в над трите часа разговор между Байдът и Си, но и преди това имахме много важни решения на китайското правителство за начало на директни контакти с американците и по-точно с Джон Кери за климата.

Това не е голям пробив, но кардинално нов подход.

Става съвсем ясно, че никой не може да каже, че САЩ и Китай влизат в студена война. Пазарите го обожават.

Аз съм ирландец, който живее в Дубай. Не съм ходил от 2г. в САЩ. Няма проблем, надявам се да отида в следващите 6 месеца. Вътрешната аудитория на Америка интересува ли се дали Джо Байдън си говори със Си? Това реален проблем ли е?

Рон Клайн е практически премиер в администрацията на Байдън. Той смята, че това е проблем. Значи е проблем.

Те смятат, че са изгубили гласове в колебаещите се щати, защото се смята, че Байдън е твърде мек към Китай. И ще положат усилия да защитят позициите на американците в Четворката и в разширяването на по-силни съюзи в тази част на света. Освен това и за да покажат, че могат да се конкурират с всички сили срещу китайците.

Въпреки това Байдън не иска криза с Китай. Той е напълно убеден, че китайският президент не иска също криза със САЩ, поне докато не си осигури третия мандат догодина.

Така че имаме прозорец, в който можем да говорим за всякакви неща.

Това изграждане на защити срещу тръмпския поход ли е – китайците не искат да разочароват..

Повече не казвайте „тръмпски“, звучи е ужасно. Надявам се да не е.

Не знаем кой тръмп може да се кандидатира.. ако изобщо има такъв.

Не знам. Знаем само, че партията все още е негова. Републиканците около него на 6 януари, не, на втория импийчмънт, решиха, че може да го пуснат, защото след като вече не е президент, няма да има повече тежест. И сбъркаха.

Така че ако Тръмп иска номинация, вероятно може да получи номинация. Определено във Вашингтон и двете страни на естаблишмънта са ужасени от перспективите за изборите през 2024г.