Бремър откри по-висок риск от конфликт с Иран

Йън Бремър, президент и основател на Eurasia Group

13:22 | 22 ноември 2021
Обновен: 15:27 | 22 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Набираме се в пробуждащия се Близък Изток. Нека направим завой за малко. Всеки ден говорим за петрол, на иранските барели и риска да се върнат пак на пазара. Хората ми го казаха още през януари: че всичко ще се реши, щом администрацията на Байдън седне на бюрата си..Че пак ще се върнат в JCPOA, Съвместния всеобхватен план за действия за Иран..

Прецакани сме. Наистина. Администрацията на Байдън иска да се върне към иранското споразумение. Администрацията на Обама, където Байдън беше вицепрезидент го сключи със съюзниците, с китайците и руснаците.

Тръмп го уби едностранно. Въпреки протестите на всички останали страни по споразумението, когато иранците го нарушиха. Нещо, което държавният секретар призна. Тогава те бяха в нарушение.

Байдън иска да се върне. Не можем да го направим.

В резултат на това Иран е на прага да стане ядрена държава. И израелците са силно разочаровани от това. Така че опасността да стигнем до конфронтация с Иран е реална.

Защото американците се простреляха в крака.

Заради липсата на последователност в американската външна политика между администрациите.

Ще го чуете от всеки на този форум от региона: откъде да знаем, че като обещаят нещо, американците ще го спазят?

Това е проблем.

Значи според вас има потенциално по-висок риск от конфликт в Иран, отколкото разгорещяване в Азия?

В краткосрочен план – абсолютно.

Да видим политиката на Байдън в Близкия изток към Саудитска Арабия. Тя е изключително свързана с това, което правят. Поискаха от тях помощ. От Саудитска Арабия и ОПЕК+ да отворят кранчето и да пуснат още петрол. Не го чуха.

Да. ОПЕК+ пуска по 400 хиляди барела повече. ОПЕК мисли, че търсенето ще бъде по-ограничено в предстоящите месеци отчасти заради продължаващата пандемия.

Това е странна перспектива за президента на САЩ – да се придържа към климата като топ приоритет след успешния СОР26, което удря американските производители. Да не иска разширяване на фракинга в името на енергийната ни независимост.

И след това да се обърне към Близкия изток и руснаците и да им каже, че има нужда от още производство.

По-слаб ли изглежда така?

Не, защото СОР26 беше успешен. Това е глобален приоритет.

Казвам само, че е трудно да се съчетаят двете неща.

Кой беше най-големия успех на СОР26?

Най-големият успех е, че вече минахме преломната точка в разбирането, че изкопаемите горива са самоунищожение.

През следващото поколение на човечеството по-голямата част от световната енергия няма да идва от изкопаеми горива. Ще идва от ВЕИ. Мащабът на инвестициите във ВЕИ, технологията и фактът, че са много по-евтини отпреди, наличието на платформи с отворен код, където можем да проследим кой точно излъчва емисии и възможността да направим нещо – това се ускорява експоненциално. Засили се още при Covid и накрая стана голямата победа на СОР26.