Йергин: САЩ ще постигне минимален ефект с петрол от резерва

Дан Йергин, вицепредседател на IHS Markit

11:31 | 19 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Публикувахте доклад, който някак противоречи на разговорите, които съм имал с министри на енергетиката, включително на Саудитска Арабия. Твърдите, че забраната на износа на петрол в САЩ или прибягване до резерва не би имало голям ефект.

Не съм сигурен дали действително е противно на твърденията, но определено е против дебата в САЩ. 11 сенатори писаха на Байдън да забрани износа на петрол. САЩ изнася по 3 млн барела на ден. Ако извадите 3 млн барела на ден от глобалния пазар, ще създадете ценови шок за другите страни, които ще се чудят откъде да осигурят доставки. И накрая цените на бензина няма да паднат, което е политическата цел на администрацията на Байдън, а ще тръгнат нагоре. И ще допринесат за общото смущение във веригите на доставка сега.

Май идеята, че това би решило проблема е лоша.

Американският министър на енергетиката каза преди ден, че се разглеждат всички възможности. Включително пускане на горива от резерва. Ако гледаме на американската енергетика от глобална перспектива, как бихте я описали?

Администрацията отиде да пита ОПЕК+ дали няма да пусне още петрол. Дори и тук, в Абу Даби много министри питат дали САЩ е най-големия производител на петрол? Защо искат от нас, след като си имат?

Резервът се използва с политическа цел и преди. Когато Ал Гор се кандидатира за президент например. Това вероятно може да се направи. Ще има минимален ефект, но няма да реши основния въпрос за затягането на глобалния пазар.

Има много други идеи, които се обсъждат, например забрана на износа, което би влошило ситуацията. Би означавало по-високи цени на бензина за американците.

Администрацията сигурно кара по ред в списъка на всички възможности, които са налице, но те не са толкова много.