Сен: Всеки спад в цената на петрола ще е временен

Амрита Сен, основател на Energy Aspects

00:26 | 18 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Имаше известно противоречие в доклада на Международната енергийна агенция, нали? Те говорят как вълната се обръща и цените ще започнат да падат.

Забелязахте ли, че дори пуснаха ценова прогноза, което правят рядко?

Голямо усилие правят да покажат на САЩ, че няма нужда от коорнидирано пускане на горива от резерва, защото балансът ще се оправи.

И все пак ревизираха нагоре прогнозата си за търсене.

Там има някои несъответствия.

Балансът, особено при това, което предвиждат – имат много неотчетени барели. Като ги добавите и тях, все още имаме доста голямо натрупване на запаси, дори и през четвъртото тримесечие тази година.

Догодина – да, балансите им са понижени. Толкова много, че дори казват, че ОПЕК+ не бива да увеличават производството над сегашните нива.

Вашите изчисления същото ли показват? Мнозина казват, че други членове на ОПЕК+ не могат да добиват толкова петрол, колкото трябва и че има леко объркване колко точно шистови играчи искат да се включат.

Точно така. Има три фактора.

Първият е търсенето.

Тази година хората купуват без оглед на цената. Забелязваме огромно натрупано търсене. Това ще продължи и догодина.

Азия едва сега започна да отваря. Китай при продължаващите локдауни заради Covid още дори не е показала, че започва да се подобрява при самолетните горива, така че там също ще има голямо натрупано търсене.

Вторият фактор е шистовият петрол.

Все още не увеличават производствата.

И трето – страшно много от членовете на ОПЕК+, вижте обемите, те дори не успяват да стигнат нивото от 400 хиляди барела на ден поради недостатъчно инвестиции. Нигерия, Ангола и много други страни.

Накрая, за 30 секунди: могат ли цените на петрола да се върнат с ръста на цените на природния газ в Европа и по света?

Единствения начин е с пускане на горива от американския резерв, както всички очакват. Ще бъде временно и незабавно понижение. После, понеже запасите са толкова ниски – вече сме на 10-годишно дъно, ако не и повече, после цените отново ще скочат до няколко седмици.