Технологичният натиск в Китай: 1г. по-късно, част 1

15:24 | 16 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Роджър Хуан е наричал собственика на Alibaba свой шеф. Той е помогнал за създаването на онлайн сайта за пазаруване на компанията Tmall.

"Впечатлението ми от Джак е, че той очевидно е много умен мъж. Той е бизнесмен-визионер. В същото време, той се наслаждава особено много на това, което аз наричам пропаганда, промиване на мозъци. Смятам, че в известна степен, това би могъл да е типичния предприемач в Китай, защото те наистина обичат, както казвам аз, да бъдат обект на обожание", казва Роджър Хуан, бивш служител в Alibaba.

"Лично аз не вярвам в този тип стил на управление. За всяка компания, ако искате тя да оцелее 100 или повече години, трябва да имате система, а не просто един фигурант, който да бъде обожаван или квази религиозен стил на управление".

Джак публично критикува китайската финансова система през октомври 2020. Скоро след това, Пекин отмени листването на клона на Alibaba за финансови технологии – Ant Group.

Очакваше се Ant Group на Джак Ма да набере 35 милиарда долара при публичното предлагане на борсите в Шанхай и Хонконг този четвъртък. Сега и двете листвания са спрени.

Регулаторите глобиха Alibaba за предполагаемо монополистично поведение и заповядаха компанията да промени бизнес практиките си. Китай започна мащабен натиск над технологичния сектор. Това е част от целта на президента Си Дзинпин за преразпределяне на богатството и изграждането на по-справедливо общество.

Приложението за споделено пътуване Didi беше изтеглено от магазините заради опасения за киберсигурността. 26 от приложенията на Didi бяха отстранени от местните магазини за приложения.

"Така изгуби старите потребители, но нови не дойдоха. Ако си смените телефона и искате отново да свалите Didi, не можете да откриете приложението за шофьори или това за пътници. Така те постоянно губят потребители. Изгубихме поне 30% от приходите си", казва Ган.