Технологичният натиск в Китай: 1г. по-късно, част 2

15:21 | 16 ноември 2021
Обновен: 17:24 | 16 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Националният сектор на частното образование на стойност 100 милиарда долара също понесе удар. Китай забрани платените уроци по училищни предмети и унищожи компаниите за онлайн обучение. Регулаторите казаха, че някои фирми за обучение са експлоатирали параноята на родителите.

"Имах занимания с ученици, които бяха смазани. Часовете им през деня са много продължителни. Някои от тях нямат интерес към изучаването на английски.", казва Катрина Коуарт, онлайн учител по английски език.

"Някои от тях няма да използват английски, ако никога не пътуват извън Китай или не отидат някъде, където езикът се изисква. Така че, в това отношение, смятам, че решението е добро и промените са за добро. Но има ученици, които са ужасени, както има и родители, които са ужасени. Те не могат да имат занимания. Те смятат, че учениците им и децата им няма да имат същия успех или възможности, защото тези възможности са им отказани".

Ган е започнал да използва други приложения за споделено пътуване.

"Ако Didi се провали, потребителите ще трябва да изберат други приложения, за да удовлетворят нуждите си от пътувания. Ние също можем да преминем към други приложения, за да продължим да шофираме. Защото крайните клиенти са налице. Ако Didi ги няма, вие все пак трябва да намерите друг начин за пътуване, нали?", казва Ган.

Днес Роджър ръководи стартъп за козметика.

"Наистина имаме нужда да разнообразим трафика, защото днес за електронната търговия в Китай, целият онлайн трафик е под почти монополния контрол на двама или трима големи играчи. След оказания натиск, поне  днес можеш открито да продаваш продукта си на множество платформи, което е добре", казва Роджър Хуан, бивш служител в Alibaba.