Българска компания с амбиции да стане най-голямата банка в света

Христо Борисов, съосновател на Payhawk, Бизнес среща, 16.07.2019

21:30 | 16 юли 2019
Христо Борисов, съосновател на "Payhawk". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Борисов, съосновател на "Payhawk". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Payhawk е българска компания, чиято визия е да стане най-голямата банка в света, без да държи нито един лев или долар на клиентите си по банкова сметка, а да работи с институции, които имат лицензите, инфраструктурата, контрола и сигурността, за да се случва това. Повече за дружеството и за неговата дейност разказа съоснователят му Христо Борисов в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Повечето фирми не вадят корпоративни карти на служителите си, защото няма лесен начин, по който да ги управляват, а именно в тази насока компанията намери ниша, в която да предлага решенията си, посочи Борисов.

„Говорихме с над 30 фирми от цял свят и открихме, че когато ти управляваш разходите на хора, които пътуват, или пък имаш служители, които работят отдалечено, контролът е много сложен, а нуждата от корпоративна карта е осезаема“.

Българското дружество се насочва към малкия бизнес, защото той е "много по-отворен към демократичния и свободен начин на работа", твърди неговият основател.

„По-малките компании много по-лесно взимат решения и са много по-иновативни“.

Според Борисов привличането на международни български бизнес ангели, сред които и Пери Блачър, финтех съветник на Google, през февруари, когато компанията получи първия си рунд инвестиции от 1 млн. лв., се дължи на потенциала на екипа ѝ и на пазара, на който е решила да оперира.

Вижте повече във видео материала.