Мicrosoft планира да придобие Nuance Communications

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 12.04.2021

12:08 | 12 април 2021
Обновен: 12:08 | 12 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският технологичен концерн Microsoft прави огромен залог върху изкуствения интелект в здравеопазването. Софтуерният гигант е готов да придобие Nuance Communications, компанията, обвързана с гласовата технология Siri, за да преработи решения, които могат да освободят лекарите от водене на бележки и по-добре да прогнозират нуждите на пациента. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Според запознати Microsoft може да обяви сделката в понеделник, ако преговорите са успешни", сподели Попов.

"Цената, която се обсъжда, може да оцени Nuance на около 56 долара на акция, което е 23% премия към края на петък, твърди пред Bloomberg eдин от източниците, който е поискал да не бъде идентифициран, тъй като информацията е лична". 

По думите на главния редактор на Investor.bg това може да бъде най-голямото придобиване на Microsoft след LinkedIn (над 26 млрд. долара) и да даде на Nuance стойност на собствения капитал от около 16 млрд. долара.

"Microsoft се опитва да проникне в сектора на здравеопазването, продавайки повече облачен софтуер на болници и лекари. От две години концернът работи с Nuance върху софтуер за изкуствен интелект, който помага на служителите в клиниките по-добре да поставят диагнози на пациентите и да ги интегрират в електронни здравни досиета, както и да комбинира продуктите на компанията за речеви технологии в нейното приложение за онлайн срещи Teams, като предоставя допълнителни решения за телемедицина".

От технологичния коментар стана ясно, че акциите на Nuance поскъпнаха с 3,4% през тази година, което даде на компанията почти 13 млрд. долара пазарна стойност. Ръстът все още изостава от скока от 9,9% на индекса S&P 500, докато Microsoft добави 15% към стойността си.

"Тъй като софтуерът за изкуствен интелект се подобрява и при анализирането на езика и прогнозирането на медицински нужди, Nuance и Microsoft може да успеят да разработят технология, която търси определени думи в здравните досиета, за да направи по-добри предположения за лекарите при грижата им за пациентите".

Бойчо Попов коментира, че американският специалист по изкуствен интелект изкарва парите си, като продава инструменти за разпознаване и транскрибиране на реч по време на посещения при лекари, обаждания за обслужване на клиенти и гласова поща. 

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на investor.bg