Snowflake осъществи най-голямото IPO на софтуерна компания до момента

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 17.09.2020

10:55 | 17 септември 2020
Обновен: 11:53 | 17 септември 2020
Автор: Николета Рилска

В началото на сесията в сряда акциите на Snowflake достигнаха цена от над 250 щатски долара - значително повече, отколкото инвеститорите бяха очаквали. Повече за първичното публично предлагане на компанията разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“При курс от 290 долара за акция калифорнийската платформа за данни в облака се оценява на над 80 млрд. долара. Първоначалната цена от 245 долара беше повече от два пъти цената на емисията от 120 долара, а в крайна сметка акциите приключиха сесията на ниво от малко под 254 долара - ръст от 166% за един ден”, посочи Попов. 

“С приходи от около 3,4 милиарда долара от капиталовия пазар това е най-голямото IPO на софтуерна компания до момента”.

Главният редактор посочи, че Snowflake - по-рано по-малко известна фирма със седалище в Сан Матео, Калифорния, вече е по-ценна от Uber, Dell и General Motors.

”Това е второто по големина първично предлагане след напълно неуспешното IPO на Uber през 2019 г., при което инвеститорите вложиха 8,1 милиарда долара в посредника на транспортни споделени услуги. Второто по големина IPO на софтуерна компания беше на облачната компания VMware през 2007 г. с обем от около 1 млрд. долара”. 

“Snowflake е отличен пример за новия свят на облачните изчисления. Компанията, основана през 2012 г., е рядък конкурент на Amazon.com като доставчик на технология за съхранение на данни, която компилира информация от различни системи, така че клиентите да могат да я анализират заедно на едно и също място”, разказа още Попов. 

Вижте целия коментар във видео материала. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.