Netflix вдъхнови инвеститорите, IBM ги разочарова

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 17 октомври 2019 г.

10:03 | 17 октомври 2019

Това беше може би най-очакваният тримесечен отчет в историята на услугата за поточно видео Netflix. В сряда вечерта акционерите и анализаторите се фокусираха върху три основни точки: растежа на абонатите, нетната печалба и свободния паричен поток, каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

Въпреки че числата за третото тримесечие на 2019 г. се провалиха по един важен критерий, Wall Street показа задоволство. Акциите поскъпнаха с повече от десет процента в следборосвата сесия до над 310 долара – и все пак доста под годишния връх от над 380 долара.

Приходите се изстреляха нагоре с 31 процента спрямо година по-рано до 5,25 милиарда долара, както се очакваше. Нетната печалба достигна 665 милиона долара, най-високото ниво през последните четири тримесечия. Печалбата на акция значително надхвърли очакванията от 1,04 долара при 1,47 долара. На ниво от 18,7 процента оперативният марж също беше по-висок от този през същото тримесечие на предходната година (12%).

Netflix не успя в самоналожената си цел за седем милиона нови абонати. С 6,8 милиона нови клиенти видео платформата все още успява да расте сериозно - през същото тримесечие на предходната година увеличението беше от 6,1 милиона нови клиенти. През второто тримесечие на 2019 г. компанията отчете нетен спад за своите клиенти от САЩ за първи път, като добави до 2,7 милиона клиенти вместо очакваните 5 милиона.

За последен път Netflix публикува своите тримесечни данни, преди основните му конкуренти Apple и Walt Disney да навлязат на пазара на стрийминг услугите И двете ще стартират през ноември и ще струват по-малко от стандартния пакет на Netflix в САЩ. И така, колко здрав е Netflix преди началото на голямата стрийминг война?

Технологичната компания IBM отново се наложи да представи слаби резултати на фона на хронично болния си основен IT бизнес. През третото тримесечие продажбите паднаха с 4% на годишна база до 18 милиарда долара (16,3 милиарда евро), както обяви базираната в Армонк компания в сряда след затварянето на американския пазар. Нетната печалба от продължителни дейности падна с 38 процента до 1,7 милиарда долара.

Инвеститорите реагираха с разочарование, като временно акциите се обезцениха с около шест процента, въпреки че прогнозата за печалбата бе надмината. От началото на годината обаче курсът на книжата вече се повиши с 25 процента.

От известно време IBM е в дълбока корпоративна промяна, която все още не е донесла очакваните успехи. IT ветеранът разчита на нови бизнес области като облачни услуги, анализ на данни и изкуствен интелект и в някои случаи отбелязва силен растеж. Но това не е достатъчно, за да компенсира проблемите в класическото хардуерно подразделение със сървъри и мейнфрейми.

Вижте целия коментар във видеото.