HP съкращава до 9 хил. работни места в опит да спести 1 млрд. долара

В ход е мащабно преструктуриране в технологичната компания

15:21 | 4 октомври 2019
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Технологичната компания HP съкращава 16% от работната си сила като част от цялостно преструктуриране, чиято цел е да намали разходите и да увеличи ръста на продажбите, съобщава Bloomberg.

Гигантът за персонални компютри посочи, че ще съкрати между 7 и 9 хил. работни позиции. Прогнозите са, че това ще му помогне да спести около 1 млрд. долара до края на фискалната 2022 г., посочи в изявление в петък базираната в Калифорния компания. HP има 55 хил. служители към миналата година, когато компанията последно обяви данните публично.

От HP заявиха, че очакват печалбата, без разходите за преструктуриране и други цели, да бъде между 2,22 и 2,32 долара на акция през фискалната 2020 г. Консенсусните прогнози на анализатори са за 2,23 долара на акция според данни, сравнени от Bloomberg.

Акциите на HP поевтиняват с над 4% в пред борсовата търговия.

HP разкри плановете си на фона на множество несигурности. Дион Вайслер, който ръководеше дружеството от 2015 г. насам след разделянето му от Hewlett Packard Enterprise, се оттегля на 1 ноември. Под ръководството на неговия наследник Енрике Лорес ще бъде осъществено предвиденото преструктуриране.

„Виждаме се като създатели на нова страница за HP и ще обявим смели ходове, за да подкрепим това твърдение“, заяви Лопес в интервю. „Прекарахме много време в изграждането на този план. Ние можем да приемем промените, които се случват на пазара, и това ще ни помогне да подготвим компанията за бъдещето“, добави той.

Дружеството ще въведе промени и в отдела си за принтери, за да се фокусира върху предоставянето на повече услуги. Компанията ще повиши цената на принтерите, които не могат да се използват с нейни консумативи.

HP ще предложи и някои по-евтини принтери, като ще въведе нови технологии, за да гарантира, че те ще работят само с нейни мастила. Компанията ще започне да продава и технологията на мастиленоструйно принтиране на здравната и козметична индустрия.

„Ние сме наистина уверени за бъдещето на компанията“, коментира Лорес.