Германия отваря 5G мрежата си за Huawei

Пазарният достъп на компанията не е ограничен

17:57 | 14 октомври 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство няма да ограничи участието на Huawei в изграждането на 5G мобилната мрежа. Това стана ясно от проект на каталога за изисквания за сигурност на Федералната агенция за мрежите, публикуван в сайта на информационната агенция DPA, предава германското издание Die Zeit.

В проекта не е включена клауза, ограничаваща пазарния достъп на Huawei.

Предстои наредбата да бъде публикувана през тази седмица, като така ще се потвърди решението на Германия да запази равнопоставени условия за доставчиците на телекомуникационни мрежи от ново поколение въпреки намеренията на САЩ да включат в "черните списъци" китайския гигант.

Германските телеком оператори се възпротивиха срещу исканията на Вашингтон, изтъквайки довода, че забраната на Huawei може да доведе до години закъснения и милиарди долари разходи за разгръщане на 5G мрежи.

Bloombergtv.bg припомня, че администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies, забранявайки на фирмата да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забрани нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност. Huawei отхвърля всички твърдения на САЩ за шпионаж.