Netflix - звезда на инвестиционния хоризонт

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg, 23.01.2018

10:27 | 23 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарната капитализация на Netflix мина 100 млрд. долара, въпреки че заради секс скандала с Кевин Спейси компанията бе принудена да отпише 39 млн. долара. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Димитър Вучев. 

Технологичният концерн Netflix е успял през последните три месеца на 2017 г. да привлече с 2 млн. абонати повече от очакванията на Wall Street.

В крайна сметка общият брой на новите абонати е 8,33 млн., а инвеститорите приеха добре новината. В следборсовата сесия акциите поскъпнаха с 8,3 на сто до рекордната стойност от 246,50 долара за брой. По този начин за първи път пазарната капитализация на Netflix мина границата от 100 млрд. долара. За последната година книжата поскъпват с 53%.

И на международните пазари Netflix се представя силно, като е добавила 6,36 млн. абонати, докато анализаторите очакваха 5,1 млн. абонати. Заедно с новите 1,98 млн. клиенти в САЩ компанията приключи годината с общо 117,58 млн. клиенти. 

През 2017 г. за първи път Netflix отчете годишна печалба на международните пазари. Компанията признава, че през 2018 г. ще се стреми към подобряване на маржа, а същевременно ще бъдат инвестирани до 8 млрд. долара за нова продукция.

През тримесечието Netflix отчита печалба от 41 цента на акция. Приходите за трите месеца възлизат на 3,286 млрд. долара – в съзвучие с очакванията.

Въпреки това секс скандалът в Холивуд се отрази негативно на компанията, като тя бе принудена да отпише 39 млн. долара заради записан, но неизлъчен материал. По-голямата част от тези пари се падат на сериала „Къща от карти“ с Кевин Спейси. Снимките на хитовия сериал бяха отложени през ноември, след като актьорът бе замесен в скандала и в крайна сметка беше уволнен. 

Netflix отказа да разпространява и друга лента с негово участие – филма „Гор“, в който Спейси е съпродуцент и играе ролята на писателя Гор Видал. Филмът се намираше в постпродукция и трябваше да се излъчи през тази година. 

Скандалът се отрази зле и на други компании в Холивуд. Imperative Entertainment LLC похарчи 10 млн. долара, за да ремиксира „Всички пари на света“ с нов актьор на мястото на звездата до този момент Спейси.

Още технологични новини четете на Investop.bg.