Европейските акции спряха поскъпването си заради инфлационните рискове

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 21.10.2021

15:06 | 21 октомври 2021
Обновен: 11:04 | 22 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции се оттеглиха от 6-седмичния си връх, тъй като инвеститорите прецениха печалбите при няколко затруднени ситуации в региона, както и инфлационните рискове и перспективите за сектора на недвижимите имоти в Китай. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с около 0,3%, като повечето сектори са със спад, водени надолу от основните ресурси и акции на туристическите компании. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"При Unilever има напредък, тъй като приходите на потребителската група демонстрираха своята устойчивост, докато при Barclays има застой във връзка със слабото представяне при кредитните карти".

При индустриалния гигант ABB е налице спад, тъй като беше заявено, че маржовете ще се понижат допълнително. Акциите в региона имат силен месец през октомври, като основният регионален бенчмарк е с по-малко от 2% надолу от своя връх през август.

"В Азия китайската Evergrande се срина, след като предприемачът прекрати дискусиите за продажба на дял от подразделението си за управление на недвижими имоти. Увеличаването на заразените в региона също оказа въздействие".

При стоките медта и желязната руда изтриха по-ранните печалби, тъй като високите цени на енергията заплашват глобалния растеж.

"Държавните облигации и доларът са с малка промяна. Суровият петрол e със застой и биткойн се колебае около досегашния си пик. Фючърсите в САЩ са на червено, след като S&P 500 се доближи до рекорд, тъй като високотехнологичния Nasdaq 100 е със спад".

Фокусът е насочен към акциите на Tesla, след като компанията надмина прогнозите за печалба, преодолявайки предизвикателствата във веригата за доставки, но не успя да постигне приходи.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.