Очаква се турската централна банка да намали лихвените проценти

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 20.10.2021

15:50 | 20 октомври 2021
Обновен: 16:06 | 20 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Очаква се от турската централна банка, която беше подложена на огромен натиск от страна на президента Ердоган да запази лихвените проценти ниски въпреки високата инфлация, да ги намали на срещата в четвъртък. Според проучване на икономистите от Bloomberg се очаква намаление с между 50-100 базисни пункта. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Базовият лихвен процент в момента е 18%. През последния месец лирата достигна множество рекордни дъна поради преждевременно намаляване на лихвените проценти през миналия месец. Друга причина бе това, че турският президент Ердоган уволни трима висши централни банкери, които според съобщения не са се съгласили с исканията му да се продължи намаляването на лихвите".

Лирата все още е близо до рекордно ниски нива от 9,32 лири за долар. Геополитическите рискове за валутата също са се увеличили. Доходността по 10-годишните държавни облигации нараства, търгувaйки се с 20%, каза още пазарният анализатор.

Borsa Istanbul обаче остава стабилна и се покачва за трети ден.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.