Европейските акции бележат спад и спират тридневния си ръст

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 24.09.2021

14:25 | 24 септември 2021
Обновен: 14:38 | 24 септември 2021
Автор: Александра Попова

В началото на търговската сесия европейските акции поевтиняват и спряха тридневния си ръст. Индексът Stoxx 600 е с 0,7% спад и всички сектори бележат понижение. Това каза пазарният анализатор Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Доходността по облигациите в Европа се повишава, след като дълговата криза около китайската Evergrande Group продължи да държи трейдърите настрана. Европейските банки се опитват да уверят инвеститорите, че имат ограничена експозиция към Evergrande".

От думите на госта стана ясно, че някои от най-големите губещи са в търговията на дребно. Adidas и Puma се понижават при отваряне на търговията във Франкфурт, след като американският им конкурент Nike понижи прогнозата си за продажбите поради затваряне на заводи.

"Към предстоящото отваряне на Уолстрийт. Американските фючърси са на червено след вчерашния най-голям двудневен ръст на S&P 500 от юли. Доходността по държавните облигации расте, водена от оптимизма за икономическата прогноза, въпреки че несигурността около дълговата криза на китайската Evergrande Group държи трейдърите настрана".

Доларът поскъпва, заедно с петрола и златото. BP временно затваря някои бензиностанции във Великобритания, след като недостигът на шофьори на камиони и цистерни затрудни доставките, добави още Лий Ан Геранс.

"Mobil каза, че част от бензиностанциите Tesco също са засегнати. Зареждането на супермаркетите също пострада". 

За какво да следим: Предстоят парламентарните избори в Германия, посочи гостът.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.