Европейските акции поевтиняват за трети ден преди срещата на ЕЦБ

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 09.09.2021

15:30 | 9 септември 2021
Обновен: 17:33 | 9 септември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските пазари са на червена територия. Европейските акции отчитат спад за трети ден по ред. Това става преди срещата на Европейската централна банка и на фона на загрижеността относно икономическия растеж. Това заяви пазарният анализатор Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Всички основни европейски индекси са на червено. Акциите на компаниите за туризъм, както и тези на авиокомпаниите бележат спад. От тази седмица се наблюдава покачване на страховете за това, че ЕЦБ няма да продължи финансовата си подкрепа".

От думите на госта стана ясно, че ситуацията с фючърсите в САЩ е сходна. Фючърсите върху S&P 500 се понижават с 0,3%, след като пазарният индекс отбеляза най-дългия си период на загуби. Всичко това се дължи на разпространието на Делта варианта на вируса и промяната в оптимистичните прогнози за икономическия растеж, докато има подкрепа за инфлацията.

"Ураганът Айда причини доста щети в САЩ. Биткойн остава стабилен след два дни на колебания. В началото на седмицата Ел Салвадор направи криптовалутата свое официално разплащателно средство".

Американският президент Джо Байдън трябва да реши дали да номинира отново председателят на Фед Джером Пауъл. Цялото внимание е насочено към президента на ЕЦБ, който ще даде пресконференция относно лихвите й, каза още Лий Ан Геранс.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.