Европейските акции бележат най-големия си ръст от месец насам

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 01.09.2021

13:26 | 1 септември 2021
Обновен: 16:05 | 1 септември 2021
Автор: Александра Попова

Инвеститорите заложиха на икономическото възстановяване по света и очакват то да се задържи, въпреки подготовката на централните банкери да намалят подкрепата. Това коментира пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Stoxx Europe 600 се повиши с 0.9% и е на 0.3% под исторически връх. Ритейл, туристически и развлекателни акции са сред най-добре представящите се, а технологичният сектор последва ръста на китайските компании. Минните акции се представят под възможностите си след спада на желязната руда".

От думите на госта стана ясно, че след като стигнаха до рекордни ръстове преди няколко седмици, европейските акции се опитват да намерят посока, след като икономическите данни показаха по-бавно възстановяване от очакванията, както и на фона на съобщенията на монетарните власти от двете страни на Атлантическия океан за намаляване на стимулите.

"Все пак инвеститорите са имали предвид тези рискове, защото акциите наваксват преднината от по-добрия от очакваното сезон на отчетите за второто тримесечие".

Данните във вторник показват, че неизпълнените поръчки на европейските заводи са се увеличили до безпрецедентни нива. Pernod Ricard поскъпва след обявен ръст на продажбите над прогнозата, а акциите на Carrefour поевтиняват, след като милиардерът Бернар Арно продаде дяловете си. WH Smith поевтинява след като прогнозира понижение на печалбата за годината под очакванията на пазара, каза Джо Ийстън.

"Доларът бележи ръст, а доходността по 10-годишните американски държавни облигации нараства с няколко базисни пункта. Трябва да следим петрола преди срещата на ОПЕК, на която може да се увеличи производството".

Целия пазарен коментар вижте във видеото.