Притесненията за Covid-19 разклатиха световните пазари

Новите варианти и огнища на вируса предизвикват опасения за глобалното възстановяване

07:32 | 20 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите, доходността на облигациите и цените на петрола спаднаха в понеделник в най-острия признак, че инвеститорите се съмняват в глобалното икономическо възстановяване, което накара пазарите да скочат тази година, пише The Wall Street Journal.

Пазарите се оживиха през първата половина на 2021 г. благодарение на залозите на инвеститорите, че икономиките ще започнат да растат, тъй като страните въведоха ваксинации срещу Covid-19 и премахнаха ограниченията за бизнеса. Данните за всичко, от продажбите на дребно и цените на жилищата до заетостта, показват, че икономиката на САЩ се възстановява, което помогна на S&P 500 да бие 39 рекорда тази година и да достигне нива почти двойно по-високи от март 2020 г.

Отдръпването в понеделник показа, че това може да не продължи дълго.

Азиатските акции спаднаха рано във вторник заради нарастващите опасения, че разпространяващият се вариант "делта" ще навреди на глобалното икономическо възстановяване, като по-рисковите активи, включително петрол, рязко тръгнаха надолу.

Показателят на MSCI за запасите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония е спаднал с 0,29%, а австралийските S&P/ASX 200 са намалели с 0,39%.

Японският Nikkei 225 достигна 6-месечно дъно в началото на търговията и увеличи загубите до 1,05%.

Индексът Hang Seng отвори с 0,3% по-ниско, а базовият индекс CSI300 в Китай се понижи с 0,7% в началото на търговията.

В Пекин политиците запазиха базовия лихвен процент по заемите за корпоративни и домакински заеми непроменен от фиксирането им за юли във вторник, въпреки нарастващите очаквания след изненадващото намаляване на изискванията за банкови резерви.

„Пазарите очевидно са в режим на риск“, каза Едисон Пун, старши пазарен анализатор в Saxo Markets, добавяйки, че възходящият тренд на "Уолстрийт" отслабва.

Акциите на "Уолстрийт" паднаха с цели 2% в понеделник, като Dow отчете най-лошия си ден от девет месецанасам, тъй като смъртността от Covid-19 нарасна в Съединените щати.

По-рисковите активи в световен мащаб са подложени на натиск напоследък, тъй като много страни се борят да овладеят огнища на бързо разпространяващия се вариант на вируса "делта", пораждайки опасения, че допълнителни блокировки и други ограничения могат да повлияят на икономическото възстановяване в световен мащаб.

„Въпреки разпространението на ваксината, изглежда пазарите не се научиха да живеят с Covid-19“, пишат анализатори от ANZ в бележка до клиентите.

"Изглежда, че настроението се е изместило, поне за момента, към убеждението, че очакванията за растеж и печалба може да са прекалени", казаха те, отбелязвайки, че инвеститорите, които не са склонни към риск, напускат сектора.

Цените на петрола спаднаха с повече от 6%, водени както от притесненията относно бъдещото търсене, така и от споразумението на ОPEC+ за увеличаване на предлагането.

Доходността в САЩ се повиши във вторник след голямото рали в понеделник. Десетгодишната доходност се повиши до 1.2087% от затваряне от 1.181%, ниво за последно наблюдавано през февруари, а двугодишната доходност нарасна до 0.2196% от 0.21% във вторник.

тренд S&P

Въпреки това, докато кривата на доходност в САЩ леко се засили, спредът между 10-годишната и 2-годишната доходност в САЩ остана близо до минимумите през февруари, което сигнализира за съмненията на инвеститорите относно перспективите за растеж.

Основните потребителски цени в Япония се повишиха с 0,2% през юни спрямо година по-рано, за да отбележат най-бързия годишен темп от една година, воден до голяма степен от по-високите енергийни разходи, знак, че въздействието на световната инфлация на стоките постепенно се разширява.

Американският суров петрол успя да задържи загубите в понеделник, като нарасна с 0,74% до 66,91 долара за барел, докато Brent също се възстанови, за да спечели 0,45% при 68,93 долара за барел. И двете обаче са на по-ниски нива от края на миналата седмица.

Спот златото XAU= беше стабилно на ниво от 1813,15 долара за унция, след като падна до едноседмично дъно от 1794,06 долара в предишната сесия.