Цените на европейските акции отстъпват от рекордните върхове

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 12.04.2021

14:47 | 12 април 2021
Обновен: 14:47 | 12 април 2021
Автор: Николета Рилска

Акциите на компаниите от миннодобивния и банковия сектор, както и от този на пътуванията, повеждат спадовете на европейските борси, след като цените им се повишиха до рекордни върхове. Това заяви Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се понижава с 0,2%, а FTSE 100 отчита 0,9-процентен спад въпреки разхлабването на мерките в Англия”.

“Във фокуса на инвеститорите са сделките по сливания и придобивания, като акциите на Suez поскъпват с 8,5%, a на Veolia - с 6,8%, след като компанията се съгласи да закупи конкурента си”, посочи Ийстън.

Той отбеляза, че цените на книжата на DiaSorin се повишават с 11%, след като дружеството обяви, че ще закупи производителя на тестове за Covid-19 Luminex за около 1,8 милиарда долара.

“Стратези на Goldman Sachs са оптимистично относно перспективите пред европейските борси, повишавайки 12-месечната си цел за индекса Stoxx 600, като очакват ръст от 7,5% спрямо нивото му на затваряне в петък”.

Пазарният анализатор коментира и последните политически събития в Германия. Той посочи, че Християндемократическата партия на Ангела Меркел сигнализира за широката си подкрепа към председателя ѝ Армин Лашет като кандидат на консервативния блок за наследник на канцлера.

“Инвеститорите ще следят бъдещи ескалации между Русия и Украйна”, каза още Ийстън.

Целия коментар вижте във видео материала.