Stoxx 600 се насочва към най-дългата си успешна серия от ноември 2019 г.

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 09.04.2021

15:53 | 9 април 2021
Обновен: 15:53 | 9 април 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските индекси не намират единна посока в края на седмицата, докато инвеститорите оценяват перспективите за икономическия растеж на фона на опасенията от ускоряване на инфлацията. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Акциите поскъпват леко във Франция, но цените на книжата се понижават в Испания и Италия... Индексът Stoxx 600 почти не отчита промяна, като е напът да изпрати шеста поредна седмица с ръст - най-дългата му успешна серия от ноември 2019 г. насам”.

“Акциите на Airbus поскъпват с 3,3%, след като стана ясно, че компанията ускорява доставките си въпреки забавянето на възстановяването в сектора на пътуванията след удара от Covid-19”, посочи Потс.

Той отбеляза, че доходността по облигациите нараства на пазарите в еврозоната.

“Германия и Франция са двете най-големи икономики в региона, които отчитат неочакван спад на индустриалното производство през февруари. Това предполага, че ограниченията срещу коронавируса започват да засягат все по-тежко части от икономиката, които бяха сравнително устойчиви досега”, коментира анализаторът.

Потс добави, че петролът се търгува за около 60 долара за барел, след като Саудитска Арабия защити плана на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори за увеличаване на производството.

“Рияд отбеляза, че групата може да промени курса, ако е необходимо”, каза още той.

Целия коментар вижте във видео материала.