Технологичният и миннодобивният сектор повеждат спадовете на европейските борси

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 04.03.2021

14:58 | 4 март 2021
Обновен: 14:58 | 4 март 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските акции поевтиняват, тъй като трейдърите продължават да се оттеглят от технологичните книжа на фона на подновената волатилност при облигациите. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се понижава с един процент, като загубите повеждат технологичните и миннодобивните компании. Цената на златото е близо до 9-месечно дъно”.

“Индексът AEX в Нидерландия се понижава с 1,5%, а FTSE в Лондон - с 1,1%, като това са два от най-слабо представящите се пазари”, посочи Потс.

“Увеличаващите се очаквания за ускорение на инфлацията и опасенията по отношение на дългосрочните лихвени водят до волатилност. Това поражда тревоги, че дългото рали на фондовите борси може да бъде застрашено”.

Потс коментира и очакваните резултати след заседанието на Организацията на страните износителки на петрол. Той отбеляза, че обичайно ще се следят сигналите от Саудитска Арабия, тъй като страната предизвика рязък скок в цените на черното злато след срещата на картела през януари, когато изтегли един милион барела на ден от пазара.

“Цената на сорт Брент се повишава с близо 25% от началото на годината, като към момента е на ниво от близо 63,5 долара за барел”, каза още пазарният анализатор.

Целия коментар вижте във видео материала.