Облигационерите в Европа чакат решението на ЕЦБ

Дохнодностите по ДЦК на страните в еврозоната на рекордно ниски нива

11:13 | 28 ноември 2015
Обновен: 11:13 | 28 ноември 2015
Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Трейдърите, които търгуват на пазара на облигации в Европа, чакат този момент от 5 седмици. Откакто президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че институцията ще преразгледа обхвата на стимулите на срещата на 3 декември, инвеститорите свалиха доходностите по държавните облигации от Финландия до Италия на рекордно ниски нива. Доходностите по около една трета от държавните ценни книжа на страните от еврозоната са на негативна територия в очакване на решението на ЕЦБ. Доходността по облигации с матуритет до 2020 г. е под лихвата по депозитното улеснение на ЕЦБ, която е ниво от минус 0,2%. 

„Доходността по краткосрочните ДЦК отразява очакванията, че през следващата седмица ЕЦБ ще свали лихвата по депозитите“, каза Майк Амей, мениджър в компанията за управление на активи Pacific Investment Management Co. „Вероятно ЕЦБ ще намали основните лихвени проценти още веднъж, а вероятно ще вдигне нивото на активите, които изкупува, или като увеличи времевия хоризонт на програмата, или обема на месечните изкупувания“, допълни той. 

Доходността по 2-годишните немски ДЦК падна с 0,03% до минус 0,42% в края на търговската сесия в Лондон в петък. Доходността по 5-годишните немски ДЦК падна до минус 0,207% - под нивота на лихвата по депозитите в ЕЦБ.  

Обемът на държавните облигации на страни членки на еврозоната, които носят негативна доходност, достигна 2,2 трилиона долара, или около една трета от индекса на Bloomberg за ДЦК на страните членки на еврозоната. Преди изявлението на Драги на 22 октомври обемът на тези облигации беше 1,38 трилиона долара. 

Данни за цените на фючърсите, комплирини от Bloomberg, показват, че сваляне на лихвата по депозитите в ЕЦБ с 0,15% е над 90% взета предвид в оценките на книжата. 43 от общо 44 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че ЕЦБ ще свали лихвата по депозитите. 

ЕЦБ в момента не може да изкупува облигации, чиято доходност е под лихвата по депозитите в институцията. Ако тя бъде понижена от нивото от минус 0,2%, където е в момента, ЕЦБ ще има по-голям избор от облигации, които може да изкупува. 

От Луси Мийкин Bloomberg