Оптимизъм на европейските борси след силните икономически данни от Китай

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 15.09.2020

13:31 | 15 септември 2020
Обновен: 16:01 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейските акции са устойчиви днес на фона на силни икономически данни от Китай. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Индексът Stoxx 600 се покачва с 0,1%, след като компанията за бърза мода H&M се завърна към печалбата през третото тримесечие, а Ocado съобщи за ръст на продажбите през тримесечието”. 

“Ръстовете в цените на книжата на компаниите от миннодобивната индустрия насърчава покачването на индекса FTSE 100, след като данните от Китай отчетоха ускоряване на индустриалното производство и първи ръст на продажбите на дребно след пандемията”, посочи Ийстън. 

“Акциите на компаниите от банковия сектор са сред най-слабо представящите се на борсите в Европа”. 

“Въпреки увеличената активност на пазара на сливания и придобивания и оптимизма около развитието на коронавирусната ваксина, които дадоха тласък на ръстовете в понеделник, инвеститорите остават предпазливи на фона на предстоящите тази седмица заседания на Федералния резерв и Английската централна банка”, изтъкна пазарният анализатор. 

Той коментира и търговията на петролните пазари преди публикуването на данните за запазите на петрол в САЩ, които се очаква да покажат ръстове. “Цената на лекия суров петрол остава близо до 37 долара за барел”, каза още Ийстън. 

Вижте целия коментар във видео материала.